Лятото дойде и предпочитанията ни към храната се промениха.

Вече е време за коктейли и разхладителни напитки, пише dete.bg.

Ето няколко идеи, които да приготвим на децата си:

Млечен коктейл
Продукти: 2 банана, 200 мл портокалов сок, 100 гр кисело мляко, 1-2 с.л. мед
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете банана на парчета. Добавете останалите продукти и разбийте с пасатор или шейкър. Охладете и поднесете като освежаваща напитка или следобедна закуска за децата.

Ананасово фрапе
Продукти: 160 г сладолед, 80 мл сок или компот от ананас, 60 мл газирана вода
Начин на приготвяне: Разбийте сладоледа с ананасовия сок, после прибавете газираната вода и разбъркайте с лъжичка.

Айс-коктейл със сливи
Продукти: 200 гр сливи от компот, 20 гр захар, 400 гр сладолед, 1/2 чаена чаша прясно мляко, 100 гр сметана, 4 супени лъжици лимонов сироп
Начин на приготвяне: В коктейлни чаши се слага по една топка сладолед, отгоре пюре от разбитите с миксер сливи, втора топка сладолед, мляко, сметана. Поръсва се с лимоновия сироп.

Айрян с плодов сироп
Продукти: 4 чаши кисело мляко, 3 чаени чаши вода, 3 супени лъжици гъст плодов сироп (ягодов, малинов, от касис), лед
Начин на приготвяне: Разбийте сместа от всички съставки с миксер и поднесете в чаши с лед.

Зеленчуков коктейл
Продукти: 2 с.л. доматен сок, 2 краставици, сол, черен пипер, целина на прах
Начин на приготвяне: Едната краставица се обелва и прекарва през сокоизстисквачка. Полученият сок се прибавя към доматения сок, добавя се по щипка сол, черен пипер и целина и се охлажда в хладилника. Сервира се с кубчета от краставица. Всяка чаша може да се украси с тънко кръгче краставица, закрепено на ръба на чашата.

Кайсиен чай
Продукти: 1 чаша готов чай, 1 с.л. кайсиено пюре (може от бебешка храна), захар, сметана
Начин на приготвяне: Налейте чая върху кайсиеното пюре, разбъркайте и подсладете на вкус. Добавете сметана, ако желаете.

Киви-минт
Продукти: 4 кивита, 6 листенца мента, 2 щипки мляна канела, минерална вода
Начин на приготвяне: Обелват се кивитата, а листенцата мента се нарязват на ситно. Плодовете се разбиват на пюре и се прибавя ментата. Сместа се разпределя в чаши, залива се с минералната вода, разбърква се. Отгоре се поръсва с канела и се украсява със свежи листенца мента.